Tuesday, February 28, 2012

Ce inseamna Load Balancing ?

Load Balancing este o tehnologie prezentă pe toate ruterele Cisco, care permite ca pachetele destinate unui anumit host sa fie direcţionate automat pe mai multe căi.

Acest comportament are multiple avantaje, printre care se numară decongestionarea legăturilor, mărirea semnificativă a vitezei de transmisie a datelor si asigurarea unui anumit grad de redundanţă.
Atunci când un ruter are configurat un protocol de rutare dinamic si primeşte de la vecini mai multe rute posibile spre aceeaşi destinaţie, va instala în tabela sa de rutare ruta cu cea mai mică distanţă administrativă, respectiv cea mai mică metrică (doar în cazul în care AD este aceeaşi).
În cazul în care avem două sau mai multe căi spre aceeasi reţea care au aceeasi distanţă administrativă şi acelaşi cost, atunci ruterul va instala ambele rute în tabela sa de rutare. Astfel, când se trimit date spre reţeaua repectivă, pachetele vor fi automat distribuite în funcţie de două criterii:

Per Destination Load Balancing

Având două sau mai multe rute spre aceeaşi reţea, ruterul va folosi consecvent aceeaşi cale pentru a trimite pachete spre un anumit host din acea reţea. Astfel, toate pachetele destinate primului host vor fi transmise întotdeauna pe prima cale, toate pachetele destinate celui de-al doilea host vor fi transmise întotdeauna pe cea de-a doua cale, ș.a.m.d. Acest comportament asigură o livrare în ordine a tuturor pachetelor, însă cosumul de resurse şi memorie va fi sporit datorită faptului ca trebuiesc reţinute asocierile adresă IP host – rută.

Per Packet Load Balancing
Atunci când se trimit pachete spre un anumit host dintr-o reţea, ele vor fi transmise alternativ, utilizând toate rutele disponibile spre acea reţea. Astfel, primul pachet spre un anumit host va fi trimis pe prima rută disponibilă, al doilea pachet pe cea de-a doua rută ş.a.m.d. Astfel, nu se va mai ocupa la fel de multă memorie cache, însă se va asigura o utilizare egală a bandwidth-ului legăturilor. Totuşi, există riscul ca pachetele să nu ajungă în ordine din cauza delay-ului diferitelor link-uri.

0 comments

Post a Comment